Anna Verwaal

SpecialityTalk De invloed van conceptie, zwangerschap en bevalling op je latere leven
TEDx-talkhttps://www.youtube.com/watch?v=bZ6gLGCy84o

Anna Verwaal – geboorteconsulente, verpleegkundige met moeder-kind specialisatie, docent lactatiekunde en primaire periode, TEDx-spreekster en geboortefotograaf.

Haar expertise is pre-conceptionele tot postnatale educatie en begeleiding.

Ze is sinds 1995 lid van APPPAH, the Association for Pre & Perinatal Psychology and Health.

In 1984 behaalde ik mijn diploma verpleegkunde in Nederland. Daarna ben ik de wereld in getrokken en heb ik voor korte en langdurige periodes gewoond en gewerkt in verschillende landen en uiteenlopende culturen zoals Israël, Noorwegen, Kroatië, Saoedi Arabië, Fiji, Thailand, Oeganda, India, New Zeeland, Brazilië, en de Verenigde Staten.

Begin 1990 verhuisde ik naar Los Angeles waar ik werkte in de obstetrie, op de gynaecologische operatiekamers, de kraamafdeling en neonatologie van het UCLA Medical Center. De patiënten die ik in die periode voorbij zag komen varieerde enorm. Van dakloze vrouwen die op het punt stonden te bevallen zonder het besef dat ze zwanger waren, tot tiener vriendinnen van gevaarlijke gang-members, steenrijke Arabische prinsessen, en beroemde Hollywood-sterren.

Na 8 jaar klinisch werk ben ik overgestapt naar de gespecialiseerde thuiszorg. Daar zag ik dagelijks de invloed van een verstoorde, instrumentale of gemedicaliseerde bevalling op de verbinding tussen moeder en kind. En hoe dit een postnatale depressie of problemen met borstvoeding, angst, onrust en veel huilen bij baby’s kon veroorzaken.

HELEN EN VOORKOMEN GEBOORTETRAUMA
Wat me opviel was dat de pasgeboren baby’s en de vrouwen die met een gynaecoloog in een privé ziekenhuis waren bevallen en een opgewekte bevalling met synthetische oxytocine, een schedel electrode, intraveneuze pijn bestrijding, epiduraal, routine episiotomie, vacuüm verlossing of keizersnede hadden ondergaan bijna allemaal complicaties hadden. En dat de vrouwen en baby’s waarvan de geboorte in een publiek ziekenhuis door klinische verloskundigen was begeleid relatief weinig procedures hadden ondergaan, ook veel minder problemen hadden.

Deze periode werd ik geïnspireerd om als geboorteconsulent een eigen praktijk te openen, omdat ik liever wilde werken met gezinnen en babies in het helen en voorkomen van geboortetrauma.

Als doula/geboorteconsulent heb ik ruim 10 jaar honderden geboortes begeleid en gefotografeerd. Hele gecompliceerde high risk ziekenhuis bevallingen waaronder VBAC’s en vaginale meerlingen, maar ook veel (bad) bevallingen thuis, en zelfs een hele bewuste baby, die perse in een tent op een berg in de natuur geboren wilde worden, zorgden voor een zeer afwisselende carrière.

Ik gaf ook childbirth education classes en DONA certified doula opleidingen en begeleidde cliënten, en die van mijn doula studenten bij wie de bevalling niet gegaan was zoals gewenst. Ik zag in mijn werk steeds vaker dat het baringsproces heel erg beïnvloed kon worden door hoe iemand zelf geboren was. Ook doulas die zich niet realiseerde dat het bijwonen van bevallingen hun eigen pre en perinatale trauma had geactiveerd vroegen regelmatig om inzicht en steun.

Mijn ontmoeting met David Chamberlain, psycholoog en een van de oprichters van Association of Pre and Perinatal Psychology and Health, bevestigde waar ik me al steeds meer van bewust was geworden tijdens mijn werk.

Toen ik een maand later op het internationale APPPAH congres als een van de jongste leden Dr. Thomas Verny, Dr. William Emerson, Ray Castellino, de grote pioniers op het gebied van de pre en perinatale psychologie hoorde spreken over het feit dat stressvolle of traumatische prenatale of perinatale gebeurtenissen en ervaringen blijvende gevolgen hebben die langdurige patronen veroorzaken. En dat deze patronen inderdaad geïdentificeerd kunnen worden, voelde dat als thuiskomen.

Deze kennis en dit bewustzijn wilde ik mee helpen uitdragen en is de basis geworden van de diverse workshops die ik heb gecreëerd.

INVLOED VAN CONCEPTIE, ZWANGERSCHAP EN GEBOORTE
Sinds 2006 geef ik wereldwijd lezingen en workshops over de pre & perinatale psychologie en de langdurige invloed van de conceptie, prenatale periode en de geboorte ervaring op een mensenleven.

Naast het lesgeven heb ik een drukke praktijk met mensen die inzicht willen krijgen in hoe hun conceptie, prenatale periode of geboorte ervaring hun leven of dat van hun kinderen beïnvloed heeft. En daarnaast werk ik ook met stellen voor wie zwanger worden moeilijk gaat.

Cliënten helpen het onbewuste bewust te maken waardoor ze leren leven met hun geboorte imprints in plaats van erdoor geleefd te worden is ontzettend dankbaar werk!

Voor meer informatie zie:

– tijdschrift de DURA (voorjaar 2018)
– tv uitzending de Verwondering (2019)
– interview in het boek Geboortebegeleiders aan het Woord (2020)

All session
by Anna Verwaal