Wibe Veenbaas

SpecialityTalk Je oorsprong onder ogen zien
Websitehttps://www.phoenixopleidingen.nl/

‘Vanaf mijn studententijd ben ik geïnspireerd om van groeien, ontwikkelen en leren een ambacht te maken, op alle lagen van het mens-zijn. Die bewogenheid kreeg mij in zijn greep en liet mij gedurende mijn hele loopbaan niet meer los. Wat ik leerde over het bekrachtigen van de leerling, van het leren en van de leerweg is de kern van wat ik als mijn levenswerk ervaar. ‘

IN HET BEWEGEN BEWOGEN ZIJN

Soms weten we het moment nog waarop ons iets inviel wat ons een leven lang blijft vergezellen; een inspiratie, een ingeving die ons beweegt en die uitgroeit tot een aspiratie om er iets mee te doen. Wibe herinnert zich zo’n moment uit zijn tijd als gymleraar:   

In de gymzaal oefenen kinderen in tweetallen stil en geconcentreerd in het overgooien van een bal. Hoezeer Romy ook haar best doet, het wegstervende geluid van de stuiterende bal die ze niet wist te vangen verraadt haar keer op keer. Telkens als haar geopende handen zich naar de bal uitstrekken, lijkt een verkramping bezit van haar te nemen. Wibe gaat achter haar staan en blijft daar een tijdje. Ze vangt de bal. En de volgende. Drie keer achter elkaar vangt ze de bal. Hij loopt door naar het volgende paar kinderen dat overgooit, in zijn ooghoeken volgt hij Romy. De bal ontglipt haar weer. Hij doet een paar stappen achterwaarts, zodat hij weer achter haar staat. Gefascineerd ziet hij hoe ze ontspannen blijft en vangt….

EIGEN SCHADUWEN ONDER OGEN ZIEN

Wibe Veenbaas (1949) is als middelste van drie zonen geboren in het Friese dorpje Hilaard. Te midden van gespannen stiltes van de na-oorlogse periode en met een niet aflatende ongerustheid op de achtergrond leerde Wibe het belang van fysieke beweging als innerlijke noodzaak kennen. Van alle sporten staan wielrennen en schaatsen boven aan zijn ranglijst van favoriete bewegingen. Tot op de dag van vandaag brengt hij waar hij maar even kan, tijd door op zijn fiets of op zijn schaatsen.

‘We leren in ons leven van jongs af aan, aan wat wij op ons pad tegen komen. Ons leven zelf is de grotere context, ons leven is onze leermeester. Leren in ons leven is als schaatsen. Om goed te leren schaatsen, moet je veel bochtjes lopen. Ik denk dat de enige manier om te leren is, je eigen schaduwen onder ogen te zien en aan te gaan. Daarbij heb je anderen nodig. Wibe is dankbaar voor de mensen op zijn pad die hem echt zagen en hem van daaruit inzicht gaven. Ik sta in een traditie van mensen die anderen de weg kunnen wijzen, ik maak onderdeel uit van een grotere stroom. Ik wil graag dienen door wegwijzer te zijn in de ontmoeting met de ander, in de wetenschap dat de weg wijzer is dan de wegwijzer’.

DE WEG IS WIJZER DAN DE WEGWIJZER

Wibe richtte Phoenix Opleidingen op; een plek om zijn inspiratie en ambitie verder door te ontwikkelen. Het bekrachtigen van leren toegewijd, bestudeerde hij een grote verscheidenheid aan perspectieven. Als veldwerker van het menselijk bewegen en bewogen zijn, wijdde hij zich toe aan het mogelijk maken van leren op alle lagen van het menszijn. Hij verdiepte de betekenis van de meerlagigheid van de relationele dimensie voor leren en specialiseerde zich in het waarnemen van en werken met verschijnselen van overdracht. Een van zijn favoriete leerdomeinen is lerend werken met verhalen. Wibe ontwierp en gaf een keur aan opleidingen en workshops en publiceerde vele boeken, readers en artikelen over het ambacht.

In 2018 droeg Wibe het eigenaarschap, leiderschap en het erfgoed van Phoenix Opleidingen over aan Morten Hjort. Wibe blijft bij het instituut betrokken als leraar, mentor en trainer.

All session
by Wibe Veenbaas